Akryylinen osaproteesi täysin digitaalisesti

Potilaalta jouduttiin poistamaan 1. sektorilta molaarit ja premolaarit, sekä 2. sektorilta premolaarit joudutaan poistamaan. Jatkossa on implanttihoito tulossa, mutta jokin väliaikainen on tätä ennen saatava.

Potilaalle tehtiin joustava osaproteesi digitaalisella jäljennöksellä. 1. sektorin poistot tehtiin reilu kuukausi jäljennöksen otosta ja seuraavaksi poistetaan 2. sektorin premolaarit osaproteesin alta.

Videolla näytetään osaproteesin jäljennös reaaliajassa, jäljennös tehtiin CEREC Primescan -skannerilla.

Digitaalinen jäljennös osaproteesia varten

Ylä- ja alaleuka, sekä purenta jäljennettiin ja lähetettiin digitaalisena tiedostona kuvien kanssa hammaslaboratorioon. Labrassa tehtiin printatut 3D-mallit hampaistosta, sekä osaproteesin valmistus.

Mallit edestä
1. sektorin puuttuvat
2. sektorin puuttuvat

Proteesi istui suuhun erittäin hyvin, purentaan tehtiin vain yksi pieni hionta 1. sektorille, muutoin ei tarvinnut tehdä mitään. Potilaalle oli etenkin tärkeää, että metallisia pinteitä ei tule näkyviin kun hymyilee. Pinne naamioituu ikeneen todella hyvin eikä normaalissa keskustelussa sitä huomaa lainkaan.

Proteesi suussa
Proteesi okklusaalisesti

Kun implanttihoito jatkuu, voidaan samaa proteesia käyttää paranemisvaiheessa eikä kustannuksia tule potilaalle. Näin valmistettuna proteesin kustannukset ovat edulliset. Proteesi tilattiin Elysee Dentalilta suoraan CEREC Connectista.

Proteesin hampaat ovat aavistuksen vaaleat ja pinkki akryyli olisi voinut olla hieman vaaleampi, mutta kokonaisuuteen potilas oli erittäin tyytyväinen.

Vastaukset

 1. Moi!Oliko Administrationissa sinulla valittuna mikä?Spint?
  Materiaalista; onko ihan normaalia akryyliä ja tehty siis tuon muovimallin päälle labrassa,ainoa ero että jäljennös otettu skannaamalla eikä jäljennösaineella?
  Anni

  1. @anni Tämä on skannattu normaaliin CEREC SW 5.1.3 ohjelmaan ja täältä valittu mikä tahansa työ esim kruunu d.18. Yläreunasta voi valikosta vaihtaa connectiin ja lähettää työn mihin tahansa labraan. Ohjeisiin voi kirjoittaa että mitä haluaa, skannaus on täysin sama.

   Työ tilattiin Elysee Dentalista ja se on tehty joustavasta materiaalista. Todennäköisesti tämä on tehty jyrsimällä kiekosta erikseen base ja hampaat, mutta en ole aivan varma

 2. Tämä on kyllä mielenkiintoinen väliaikaisratkaisu jota on myös pakko kokeilla!  hintakin taisi olla aika pieni

 3. @admin Näppärän näköinen ratkaisu. En ihmettele, jos potilas on tyytyväinen 🙂 Jäin hieman miettimään paron kannalta tuota akryylipinnettä. Aiheuttaakohan ienvetäymää kulmuriin kun proteesi vääjäämättä painuu harjanteiden resorption seurauksena? Onko kokemusta pitemmältä seuranta-ajalta kuinka marginaalinen ien käyttäytyy?

  1. @tytti ei ole pidempiaikaista seurantaa, vääjäämättä nämä limakalvokantoiset painuvat ja tässä on jatkossa tarkoitus muuttaa molemmat puolet implanttikantoisiksi; toinen puoli siltana ja toinen yksittäisillä implanteilla

Comments are closed.