D.46 LiSi crownlay
Potilas tulee vastaanotolle valittaen purenta-arkuutta d.46 hampaassa. Tätä ei ole aina, mutta niin usein että hän hakeutuu vastaanotolle. Hampaassa on tehty muovipaikka ja mesiaalireunassa on pieni fraktuuralinja.
Teen nämä tyypillisesti aina seuraavasti: puretaan vanha täyte ja katsotaan millainen tilanne on, tyypillisesti jokin kuspi on katkeamassa ja sen kohdalla kovan pureminen aiheuttaa kipua. Heikot kuspit katetaan ja materiaaliksi valikoituu usein jokin muu kuin muovi. Teknisesti laajan muovikruunun teko on mielestäni myös vaikeampaa kuin laadukkaan kruunun valmistus, mutta tämä on vain oma mielipiteeni!
Poistetaan ensin vanhat täytteet, dentiini on voimakkaasti värjäytynyt, mesiaalisesti kariesta. Myös distaalisesti on hieman sekundaarikariesta. Tarkemmassa tutkimuksessa linguaalikuspien alla on fraktuuralinja ja myös bukkaalikuspit ovat verrattain ohuet, eikä niitä tässä tapauksessa jätetä kattamatta.
Tässä kuvassa nähdään hyvin fraktuuralinja kuspin pohjalta. Tämä on hyvin tyypillistä hampaille, jotka on kertaalleen paikattu amalgaamilla.
Katetaan kaikki kuspit ja siistitään hionta. Näissä tapauksissa luotan vahvasti sidostukseen, hampaan ympäri kiertää paksu kiille johon saadaan luotettavasti työ sementoitua.
Työ jyrsittiin GC LiSi HT A3 -materiaalista, joka näin jälkiviisaana on liian läpikuultava hyvin tumman dentiinin kanssa. Dentiini paistaa hieman läpi, vaikka muuten väri on varsin hyvä.
Hammas hiekkapuhallettiin ennen sementointia alumiinioksidilla.
Seurantakuvassa väri on hieman vaalea ja tumma dentiini paistaa läpi. Tässä tapauksessa olisi LT-vaihtoehto ollut parempi.
Purenta-arkuus hävisi täysin ja hammas on tästä asti ollut oireeton.
BW-kuvassa ei näy jäännössementtiä. Materiaali jyrsiytyy erittäin hyvin ja saumat ovat vaikeasti löydettävissä edes sondilla. Tässä tapauksessa kruunu vain kiilloitettiin jyrsinnän jälkeen eikä maalattu ollenkaan. Tällaisen työn tekee pienellä harjoittelulla tunnissa alusta loppuun.
Vastaukset