CEREC virtuaaliartikulaattori

Välillä tulee tilanteita, että haluat saada esim kakkosen pois protruusiosta kokonaan, jotta sen ennuste paranee. Tässä potilastapauksessa d.22 oli juurihoidettu ja vanha muovikruunu oli tiensä päässä. Hammas uusintajuurihoidettiin ja kruunutettiin.

Alkutilanne
Värin kuvaus maalausta helpottamaan

Ennen hiontaa yleensä otan kuvan VITA skaalan kanssa, joka helpottaa maalausta ja tästä kuvasta on helppo nähdä, jos maalauksessa tarvitsee tehdä joitain erityisiä kohtia. Tässä tapauksessa apikaalisessa kolmanneksessa on valkoista. Hampaan ennuste on heikentynyt, sillä se on juurihoidettu ja ferrulea saadaan 1,5mm. CEREC-ohjelmistosta voit mitata mitä tahansa mittoja, niin kuin tässä on tehty.

Ferrulea palatinaalisesti 1,5mm

Klikkaa Lower Virtual FGP, jolla saat alaleuan liikkeen näkyviin violettina mattona. Tämä kertoo sinulle kaikki kohdat, joissa alahampaat käyvät. Läpilyönnin kohdalla on sivuliikettä tai protruusiota eli näitä pitäisi olla kulmahampaissa ja inkisiiveillä.

Tässä nähdään kulmahampaan LTR-liike johon hieman d.24 osallistuu ryhmäohjauksena. Myös d.22 on liian pitkä ja protruusiossa voimakkaasti mukana.

Tässä tapauksessa halutaan hammas ehdottomasti pois protruusiosta, jotta sen ennuste paranee. Tämän voi katsoa suussa ja hioa sitten hammasta niin kauan, että se ei enää osu sivuliikkeissä tai protruusiossa.

Toinen vaihtoehto on tehdä tämä muutos jo suunnitteluvaiheessa, jolloin purennan säätö suussa on minimaalista. Tässä sinua auttaa virtuaaliartikulaattori.

CEREC:n on sisäänrakennettu artikulaattori, jonka saat käyttöön kun menet Administration -> Articulation ja klikkaat sen päälle. Älä laita toista ruksia (Use for initial proposal) päälle, sillä tämä antaa usein huonoja alkuehdotuksia.

Tämän jälkeen voit palata takaisin suunnitteluun ja sinulla on yksi ylimääräinen valikko käytössäsi.

Artikulaattori löytyy oikealta reunasta

Alkuperäinen suunnitelma kruunulle
Alkuperäinen, distaalisesti hammas on liian pitkä
Hammas osuu protruusiossa kiinni voimakkaasti

Seuraavaksi voidaan hammasta lyhentää niin paljon, että se ei enää tule läpi violetista matosta. Hammas luonnollisesti lyhenee, mutta tällöin suussa vaadittava muokkaus on hyvin vähäistä. Seuraavaksi kruunu voidaan valmistaa normaaliin tapaan: jyrsiä ja maalata. Kruunu tehtiin e.max MT A2 -blokista ja maalattiin yhdellä poltolla. Sementointi tehtiin Variolink Esthethic DC -sementillä.

Lyhennyksen jälkeen prtoruusiota ei enää ole
Lyhennetty hammas suunnitteilla
Valmis kruunu heti sementoinnin jälkeen

Hammas on heti sementoinnin jälkeen hieman tumma, sillä omat hampaat vaalenevat kuivumisen vuoksi. Muutoin tilanne on siisti ja hammas sopii riviin, vaikka sitä lyhennettiin hieman ohjelmassa.

Valmis kruunu sementoinnin jälkeen

Vastaukset

  1. Virtuaaliartikulaattori on myös korvaamaton apu yläpremolaareiden bukkaalikuspin suunnittelussa. Monesti kone suunnittelee liian lyhyen kuspin jonka hahmottaa vasta suussa. Virtuaaliartikulaattorilla näet bukkaalikuspin oikean paikan joka usein löytyy läheltä tuota sivuliukua