D.21 trauma – implantilla korjaus

Potilaalla kävi tapaturma 2020 kesällä jolloin etuhammas kolahti. Päivystyksessä paikattiin alahuulta ja potilas tuli vastaanotolle 4 päivää tapaturman jälkeen, tätä ennen hampaalle ei oltu tehty mitään.

Lähtötilanne

Kliinisesti d.21 oli katkennut eikä enää ollut restauroitavissa. Labiaalisesti korteksia on murtunut noin 2mm matkalta ja ien on tästä johtuen jo tulehtunut. Alueesta otettiin KKTT-kuva ja hoitosuunnitelmana oli immediaatti implantointi.

Implantointi tehtiin täysin ohjattuna eli osteotomia ja implantin vienti ohjurin läpi. Etenkin immediaatti-implantoinneissa ohjuri auttaa aivan mielettömän paljon, koska yleisesti poistokuoppa ohjaa aina poraa sen apexia kohti. Ohjurilla saadaa poraus tehtyä luotettavasti oikeaan suuntaan ja syvyyteen.

Alkutilanne okklusaalisesti

Implanttina käytettiin Astra Osseospeed EV 4.2 x 13mm ja luulisänä Ethoss. Mitään kalvoa tässä tapauksessa ei laitettu, pelkästään implantti ja luulisä.

Implantti paikoillaan
Ethoss paikoillaan
Suturoitu
VA-paikoillaan
Heti implantoinnin jälkeen

Väliaikaiseksi tehtiin maryland, joka oli kiinni d.11 mesiaalireunassa ja se tehtiin TelioCAD:sta. Tämän etu on nopea jyrsittävyys ja tässäkin tapauksessa jäljennös väliaikaista varten otettiin vasta implantoinnin jälkeen ja jyrsittiin kun potilas odotteli. Jyrsintäaika on noin 10 minuuttia ja sementointiin ei kauaa mene.

Paraneminen 1,5vko toimenpiteestä

Haava parani hyvin, väliaikainen pysyi koko luutumisajan 4,5kk paikoillaan. Tässä tilanteessa tehtiin potilaalle ensin väliaikainen implanttikruunu ruuvikiinnitteisenä, niin että potilas sai sen samana päivänä paikoilleen. Väliaikainen kruunu voidaan tehdä nopeasti jyrsittävästä muovimateriaalista (TelioCAD implanttiblokit) ja sementoida tibaseen kiinni. Tällöin saadaan esteettinen, hyvin puhdistettava väliaikainen implanttikruunu ilman muovilla läträämistä. Tässä on myös etuna se, että ienpaine voidaan tehdä halutun kaltaiseksi.

Väliaikainen implanttikruunu 11kk jälkeen

Potilas tuli hoidon jatkoon 11k toimenpiteen aloituksesta ja tässä vaiheessa väliaikainen implanttikruunu oli ollut paikoillaan jo yli puoli vuotta. Ien on varsin hyvin parantunut, hieman nähdään vielä arvet viiltokohdissa ja ien ei aivan täydellinen ole distaalireunasta, jossa isoin defekti alkutilanteessa oli.

Okklusaalinen näkymä VA-kruunun jälkeen

Bukkaalinen volyymi on säilynyt erittäin hyvin ja väliaikaisella kruunulla ollaan saatu muokattua ien halutun laiseksi. Tästä tilanteesta voidaan jäljentää ienprofiili lopullista implanttikruunua varten ilman sen suurempia toimenpiteitä. Lopullista kruunua varten haluttiin Atlantis-jatke ja tätä varten jäljennettiin ioflo-jäljentimellä.

ioflo-jäljennin

Atlantis jatke tilattiin taivutetulla ruuvikanavalla ja lopullinen kruunu valmistettiin e.max MT A2

Atlantis-jatke
Lopputilanne

Loppukuva on otettu heti lopullisen kruunun ruuvaamisen jälkeen, viereiset hampaat ovat hieman kuivuneet ja kontrollissa otetaan vielä lopulliset kuvat. Tässä vaiheessa kuitenkin tilanne näyttää jo oikein siistiltä.

Vastaukset

  1. Tässä tapauksessa olisi ollut mahdollista todennäköisesti tehdä myös flaplessina, mutta päädyin tekemään avauksen pehmytkudoksen infektion vuoksi. Mikäli tilannetta olisin päässyt aloittamaan pari päivää aiemmin, olisi todennäköisesti valintana ollut flapless.

    Tapauksessa olisi ollut monessa vaiheessa monta hoitovaihtoehtoa, mitä olisitte tehneet eri tavalla ja missä vaiheessa?

  2. Todella hyvä lopputulos vaikka tilanne oli haastava ja etualue on aina iso riski! Ethoksesta vielä hieman ristiriitaisia kokemuksia tuntuu että joskus toimii ja joskus ei ollenkaan

Comments are closed.