Purennan kuntoutus injektiomuovitekniikalla

Kuva. Lähtötilanne. Purupinnalla runsaasti vaurioita.

50-vuotias nainen tuli vastaanotolle tarkastuskäynnille. Purennassa havaittiin runsaasti kulumaa okklusaalisesti, jonka lisäksi potilas kärsi jatkuvista lohkeamista hampaissa ja täytteissä. Esteettisesti oli myös tarvetta muutoksiin.

Hoidoksi potilaalle ehdotettiin kokonaisvaltaista purennan kuntoutusta. Alussa potilaalle tehtiin kaikenkattava tutkimus, johon kuuluivat myös rtg-kuvat, valokuvat ja 3D-mallit. Alaetuhampaiden (dd. 31–41) ahtaus otettiin huomioon suunnitelmassa. Hampaat saatiin korjattua esteettisesti ilman oikomishoitoa. 

Kuva. Tilanne additiivisen kuntoutuksen jälkeen.

Yhdistelmämuovin käyttöön materiaalina päädyttiin keskusteluissa potilaan kanssa. Yhdistelmämuovi ja ruiskumuottitekniikka sopivat kokonaisuuteen paremmin ja antoivat mahdollisuuden kunnostaa purenta täysin additiivisesti, ilman hampaiden preparointia. Toinen materiaalivaihtoehto oli keramia.

Purennan määritys tehtiin digitaalisen suunnittelun ja väliaikaisen materiaalin avulla. Laboratoriosta tilattiin suunnittelu ja muotit. Purentaa korotettiin. Väliaikainen akryyli (Pro-Temp 4, 3MESPE) ruiskutettiin muottiin ja asetettiin suuhun. Potilas oli tyytyväinen estetiikkaan, minkä jälkeen purenta hiottiin tasapainoon. Seuraavaksi uusittiin digitaalinen jäljennös lopullista suunnittelua varten. Väliaikainen materiaali poistettiin suusta.

Kuva. Tilanne puhdistuksen jälkeen mallien oton yhteydessä.

Purennan kuntoutus tehtiin varsinaisesti seuraavalla kerralla injektiomuovitekniikalla. Ien saattaa olla hieman arka erityisesti viimeistelyvaiheessa, joten infiltraatiopuudutusta käytettiin.

Hampaat eristettiin ennen ruiskutusta teflonteipillä. Muotti asetettiin paikalleen, minkä jälkeen G-Aenial Universal Injectable (GC Dental) yhdistelmämuovi injektoitiin muottiin perforoiduista injektioaukoista. Värisävyksi valittiin A3. Valitun yhdistelmämuovin ominaisuudet sopivat erinomaisesti purennalliseen ja esteettiseen työhön.

Kuva. Valmis muotti reikien kanssa
Kuva. Muotti on tärkeää leikata kohdasta, jonka helposti tunnistaa. Tällainen saattaa olla kuspin kärki tai approksimaaliväli. Näin varmistutaan, että malli menee paikalleen. Distaalisella alueella on huomioitava ramuksen nouseva osa, joten muotti tulee katkaista sieltä istuvuuden varmistamiseksi.

Purenta viimeisteltiin kontrollikäynnilla muutaman päivän jälkeen. Saumat hiottiin pitkäkestoisen terveen suun edellytysten mukaisiksi. Tiivisti hampaalla istuvat muovisaumat ovat helposti puhdistettavat. Potilas kertoi hoidon jälkeen, että purenta ei ole tuntunut näin hyvältä moneen kymmeneen vuoteen. Hymyynsä hän on oikein tyytyväinen.

Kuva. Kaksi reikää, jotta ilma ja ylimääräinen muovi pääsevät pois.

G-Aenial Universal Injectable -muovi on päivittäinen materiaalivalintani laadukkaisiin suoran tekniikan töihin. Ruiskumuottitekniikka on loistava työkalu vastaanotolla ja suosittelen tekniikkaan tutustumista.  Sen parhaimpia puolia ovat mahdollisuus täysin additiiviseen hoitoon verrattuna esimerkiksi perinteisiin proteettisiin tekniikkoihin. Potilaan näkökulmasta myös tekniikan edullisuus on hyvä asia.

Anton Mustonen
HLL

Kasinokulman Hammaslääkärit
Turku

IG: @drmustonen

Kuva. G-Aenial Universal Injectablen metallista kärkeä on mahdollista muotoilla. Näin myös molaarialueen injektointi onnistuu hyvin.
Kuva. Vaurioituneita hampaita.
Kuva. Hoidon jälkeen
Kuva. Ennen hoitoa
Kuva. Hoidon jälkeen
Kuva. Ennen hoitoa
Kuva. Hoidon jälkeen
OPTG-kuva ennen hoitoa
Kuva. Tyytyväinen potilas purentaan ja estetiikkaan.

Vastaukset

  1. Hei, hienosti hoidettu tapaus! valitsisitko jälkikäteen jonkun muun värisen muovin? Olen itse huomannut, että väreinä tuo gc muovi on niin läpikuultava, että kirkkaus tippuu niin paljon, että käytän lähes pelkästään A1 ja opaque a1 tai opaque a2