Unikuntoon- 3D-printattu uniapneakisko Suomesta

Uniapnea on melko yleinen sairaus ja sitä sairastaa Suomessa vähintään 4% miehistä ja 2% naisista, joka tekee noin 110 000 miestä ja 56 000 naista. Hoitomuotoina uniapneassa on aina laihdutus, mikäli painoindeksi on yli 25 kg/m2 ja ensisijainen hoitomuoto laitehoitona on CPAP- eli ylipainehoito. Uniapneakiskolla voidaan hoitaa myös lievää- ja keskimuotoista uniapneaa etenkin silloin jos CPAP-hoito ei syystä tai toisesta onnistu (käypähoito 2022).

Uniapneakiskot tulee pääsääntöisesti potilaan itse maksettavaksi ja usein hinta on rajoittava tekijä, miksi hoitoa ei haluta kokeilla. Nyt on saatavilla edullinen kisko, joka on valmistettu Suomessa.

Terveuni on uusi suomalainen yritys, joka valmistaa 3D-printattuja uniapneakiskoja. Kiskon valmistus on hyvin yksinkertaista digitaalisella hoitopolulla: skannataan hampaat ja purenta siihen asemaan mihin kisko halutaan, lähetetään data eteenpäin ja valmis kisko on reilussa viikossa potilaalla käytössä!

Kiskon jäljentäminen

Kiskon tekeminen alkaa digitaalisilla jäljennöksillä, jossa jäljennetään ylä- ja alahampaat, sekä haluttu protruusion määrä purennaksi. Protruusion määrittämiseen voit käyttää apunasi George’s gaugea tai Somnogaugea, jolla on helppo määrittää maksimi protruusio, sekä haluttu terapeuttinen asema. Yleisesti ottaen käytetään lähtökohtana noin 60% protruusiota maksimista, joka tuo hampaat tyypillisesti kärkipurentaan.

Somnogauge käytössä, 60% maksimi protruusiosta

Tärkein kohta jäljennösten ottamisessa on purennan rekisteröinti, joten tee se huolellisesti. Mittaa maksimi protruusio monta kertaa, josta saat luotettavan tuloksen ja laske tästä 60%. Tämän lukeman voit siirtää Somnogaugeen ja lukita sen paikoilleen, jolloin sinun on helppo varmistaa, että keskiviivat ovat kohdikkain. Tämän jälkeen jäljennä purenta sivualueilta, niin että potilaalla on Somnogauge suussa. Lisää somnogaugen käytöstä voit käydä opiskelemassa täältä.

Videolla on käyty läpi koko hoitopolku CEREC Primescanilla jäljentämisestä aina työn lähettämiseen asti. Jäljennökset on otettu normaalilla CEREC SW 5.2.2 versiolla, josta työ lähetetään Connect Centerin kautta hammaslaboratorio Estechiin.

Myös muut digitaaliset skannerit onnistuvat erittäin hyvin, kuten Trios 3shape, Medit i500 & i700, Planmeca Emerald. Perinteisiä jäljennöksiä ei voi lähettää.

Kiskon valmistus labrassa

Skannaukset vastaanotetaan ja suunnittelu aloitetaan siistimällä mallit ja piirtämällä “hiontarajat” mihin asti kisko halutaan hampaille ulottaa. Seuraavaksi sovitetaan sisäänsovitussuunta niin, että rajut allemenot blokataan, jotta kiskon saa pois ja takaisin helposti. Kiskolle tehdään siivekkeet alaleukaan ja vastinkappale yläleukaan, jotka aikaansaavat alaleuan protruusion.

Mallit siistitty
Sisäänsovitussuunta
Siivekkeet alaleukaan
Valmis kisko suunnittelusoftassa

Kisko saadaan suunniteltua ja eteen leikataan ilmanottoaukko jonka jälkeen kisko voidaan viimeistellä vielä ohjelmalla ennen tulostamista.

Kisko printataan Sprintrayn 3D-tulostimella ja materiaalina on KeySplint Soft -materiaalista, joka on tehty purentakiskoja varten ja se on Class IIa -sertifioitu eli sitä saa käyttää suussa pidempiä aikoja, eikä siitä irtoa mitään jäännösmonomeerejä. Printtauksen jälkeen kiskot pestään IPA:lla (isopropanoli) ja kovetetaan UV-kammiossa. Tämän jälkeen printtauksessa käytettävät tuet poistetaan, kisko sovitetaan malleille ja kiilloitetaan. Sen jälkeen se on valmiina lähetettäväksi vastaanotolle!

Printterissä tulostumassa
Kiskot valmiina pesuun ja kovetukseen

Kiskon sovitus suuhun

Kiskon sovitus suuhun toimii kuten missä tahansa muussakin kiskohankkeessa. Sovita ensin ylä- ja alaleuka yksinään suuhun ja varmista, että ne menevät pohjaan. Kun laitat molemmat kiskot suuhun, on hieman helpompi laittaa ensin yläleuka, jonka jälkeen alaleuka. Lopullisen tuloksen kuuluisi näyttää tältä.

Valmis kisko
Valmis kisko edestä suussa
Valmis kisko suussa sivulta

Lisätiedot

www.unikuntoon.fi
Esko Kähkönen – EHT
esko.kahkonen@estech.fi
050 3711 200

Vastaukset